Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2010 19:46 - Безумец или мъдрец е Дон Кохот и намира ли място образът му в нашето време?
Автор: thewildrose Категория: Лични дневници   
Прочетен: 723 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.11.2010 20:58


 Кой си ти, Дон Кихоте? Досега бях чувала, че си един безумец, един луд, който се бори с вятърните мелници, но след като открих тайната ти, разбрах, че лудият не си ти, а ние – днешните човеци! Защо ли? Защото за нас вече няма нищо ценно, нищо свято, живеем в един безумен свят, дори вече не мечтаем, за да ни осени мъдростта!

Роден преди пет века от безсмъртното перо на Мигел де Сервантес, образът на Дон Кихот днес често поражда спорове, размисли и нови тълкувания. Дали пренесен във времето ние с нещо сме променили първообраза на героя, виждайки в отделни моменти на битието си част от него в себе си, или на човека до нас? Разсъжденията за непреходните общочовешки ценности и добродетели доминират в едно ново, осъвременено възприемане на този образ.

Ликът на Дон Kихот, гротескно обрисуван в различни рицарски подвизи, далечни по смисъл и време от нас, не може да скрие или замаскира идеята на Сервантес да опише типаж, обикновено обитаващ, а именно във всекидневната реалност на съвремието. И някак простичко си спомняме, че той – Дон Кихот  говори и за нас:”Удобствата, разкошът и почивката са измислени за изнежените дворяни, а трудът, грижите и оръжието са създадени за ония, които светът нарича странствуващи рицари, и колкото недостоен, аз съм един от тях, макар и най-дребният.” Та нима нашият живот не е изпъстрен в търсене, в труд и грижи? Нима точно сега не сме тръгнали по света да търсим своето щастие и късмет? Не сме ли се въоръжили с частица от Дон Кихотовия оптимизъм и непреклонност? Не по-малко от него и ние вярваме, че „съдбата винаги оставя в хорските беди вратичка отворена, пред която може да се потърси утеха...”

Нашият непоправим оптимизъм за бъдещето и мярата ни за приобщаване в общество извън пределите на страната ни са вписани съвсем простичко в нравоучителните съвети на Дон Кихот към Санчо:”Знай, Санчо, че не си нищо повече от другите хора, ако не вършиш нещо повече от тях. Всичките тия бури, през които минахме са знак, че времето ще се поправи и че ще ни тръгне добре. Защото не е възможно, злото или доброто да са дълготрайни и щом злото е траяло дълго, доброто вече е наблизо...” Това е простичка философия на надеждата и вярата в доброто, във вечния кръговрат, борба на противоположностите, в която вече няма нужда да ни убеждават!

Вярващи в божественото начало и в християнските ценности вече възприемаме, че „всеки носи собствения си грях, има Бог на небето, който да се грижи – да накаже злия и да награди добрия и не е редно честни хора да стават палачи на подобните си, особено ако нямат нищо общо с тях...” Може би в това е скрита концепцията за отмяна на смъртното наказание у нас в предишното десетилетие. Това в други държави и общности е факт с по-ранна дата. Вярата в Божието възмездие, а за невярващите в Бог – природното възмездие придобива по-зрял и хуманен характер.

Нима възприетия ден за прошка по християнски не е израз на един по-мирен и по-човечен свят, или на преодоляване на противоречия, обтягащи отношенията ни дори с най-близките ни хора? А той – Дон Кихот е и християнски мъдър в съветите си:”Лош християнин си, Санчо, защото никога не забравяш обидите, които са ти нанесли. Трябва да знаеш прочее, че щедрите и великодушни сърца не отдават значение на подобни детинщини...”

Внимание, топлота, грижи... Всеки ден някой прави нещо за нас без да чака благодарност и признателност. Тихо и безмълвно ние приемаме това за даденост. Виждаме ли достатъчно добре как винаги всеотдаен за нас е този, който ни обича? Дали успяваме да стоплим сърцето му с едно-едничко простичко:”Благодаря!” всеки път? Или отминаваме и... забравяме? Но можем ли тогава да забравим как добронамерено и нравоучително Дон Кихот препоръчва:”Благородните хора остават признателни за доброто, което им се прави и един от греховете, които най-вече оскърбява Бога е неблагодарността...”

Понякога на всеки от нас се е случвало да преттърпи загуба, душевно корабокрушение или нещо, което се е оказало неблагоприятно влияние за емоционалното му състояние. Тогава сякаш изгубил почва под краката си, се страхуваш да предприемеш каквото и да било, за да не сбъркаш отново... Страх от неизвестността, от бъдещето ти пречи да се справиш с елементарни проблеми. Страх ли? Какъв страх? А ако вече знаеш урока на Дон Кихот по безстрашие? Страхът, който те е налегнал, ти пречи да виждаш и да чуваш правилно. Защото едно от действията на страха е да смущава чувствата и да не позволява на човека да вижда нещата такива, каквито са. Щом толкова се боиш, дръпни се настрана... Ентусиасти ли сме днес тийнеиджърите? Може би, но толкова... толкова, колкото Дон Кихот – не! Искат да сме разумни. Как тогава? Най-рядко разумът е съчетан с ентусиазъм! Ентусиазмът присъства в нашето въображение, в нашите фантазии, в игрите, които все още играем... Само че Дон Кихот не е тийнеиджър – той е възрастен! Не, все още не съм срещнала толкова ентусиазиран възластен, така че да проумея до какво води това.

Безсмъртните мисли на Сервантес в изказ на свободолюбивия дух на неговия герой:”Свободата, Санчо, е един от най-скъпоценните дарове, които небето е дало на хората...” си струват да бъдат запомнени от всеки човек, защото съм убедена, че над всичко, което ни трябва, за да бъдем щастливи и пълноценни като хора, стои свободата!

Еднообразното ни динамично ежедневие не ни позволява да забележим накъде сме се запътили, къде сме се отклонили по пътя на егоизма и сме потънали в джунглата на човешкото безразличие. Така всеки, който носи в себе си идеалите на честта, свободата, красотата, справедливостта и любовта изглежда луд в очите на прагматично-ориентираните хора.

От друга страна, колкото и да е красив светът на илюзията, той неизбежно откъсва човека от живота и ражда траги-комичността. Вечната житейска дилема за това как е по-достойно да се живее – дали с мъдра лудост или с пошла трезвост има своето разрешение, съобразно с морала на всяко време, а ключ към общочовешкото и ценното е образът на безумния мъдрец Дон Кихот, чийто светъл идеал са справедливост и свобода подлежи единствено на преосмисляне.

 



Тагове:   нашето,   място,   Намира,   Образът,   Мъдрец,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thewildrose
Категория: Лични дневници
Прочетен: 487821
Постинги: 293
Коментари: 438
Гласове: 759
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930